Magyarország valódi kérdései
MSZOSZ társadalmi konzultáció kezdeményezése



Annak érdekében, hogy az MSZOSZ felhívja a figyelmet a meglévő társadalmi problémákra és ráirányítsa a figyelmet a munkavállalókat foglalkoztató kérdésekre, társadalmi konzultációt kezdeményez.
Kérjük, írja be az adatait:
Nem
Életkor
Foglalkozás
1. Ez év január 1-től a gazdagok számára kedvező egykulcsos adórendszer lépett életbe, miközben a bérből és fizetésből élők nagy részének nem változott, vagy csökkent a fizetése. Egyetért-e azzal, hogy az alacsony keresetűek fizessék meg a gazdagok életszínvonalának növekedését?
Igen
Nem
 
2. A kormány egymillió új munkahelyet ígért. Ehhez képest az elmúlt hónapokban nőtt a munkanélküliség és csökkent a foglalkoztatottak száma. Egyetért-e azzal, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikával nem teremthetőek új munkahelyek?
Igen
Nem
 
3. Alkotmányos garanciáját elveszik a korhatár alatti nyugdíjaknak, és ezzel lehetősége lesz a kormánynak arra, hogy azoktól, akik a törvény szerint mentek el nyugdíjba, elvegye a jogos juttatásukat. Egyetért-e azzal, hogy a kormánynak joga van a létbizonytalanságot okozzon a nyugdíjasok több százezres csoportjának?
Igen
Nem
 
4. A munka törvénykönyvének módosításával növelni kívánja a kormány a munkaidőt, csökkenti a pihenőidőt, és elveszik a pótlékokat. Egyetért-e azzal, hogy a munkáltatók akaratából növelje e a kormány a munkavállalók kiszolgáltatottságát?
Igen
Nem
 
5. A kormány megalakulása óta nem egyeztet érdemi kérdésekben a szakszervezetekkel. Közben egyes nagyvállalkozók egyenesen a munkavállalói érdekképviseletek megszüntetését követelik. Egyetért-e azzal a kormányzati és nagytőkés törekvéssel, hogy a munkavállalók kizárásával kell a döntéseket meghozni?
Igen
Nem
 
6. A kormány segély helyett közmunkában látja a megoldást a munkanélküliség kezelésére, azonban tavalyi évhez képest is 60 milliárd forinttal kevesebb forrást biztosít, miközben minimum 200 milliárd forintra lenne szükség. Egyetért-e azzal, hogy legalább ezt az összeget biztosítania kell az államnak?
Igen
Nem
 
7. Jelentősen csökken a felsőoktatásra fordított pénzek összege. Ez a hallgatói létszám csökkenésével , és egyetemek, főiskolák megszűnésével jár. Egyetért-e azzal, hogy egyre több fiatal csak komoly tandíj ellenében tanulhasson?
Igen
Nem
 
8. Az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy nagyon komoly szociális feszültség van a hátrányos helyzetű településeken. Ez etnikai konfliktusokhoz, szélsőséges félkatonai szervezetek erőszakos fellépéshez vezetett. Egyetért-e azzal, hogy ezt a helyzetet nemcsak rendészetileg, hanem szociális intézkedésekkel is meg kell oldania a kormánynak?
Igen
Nem
 
9. A kormány a betegek terheinek növekedésével akarja az egykulcsos adó bevezetésének gazdasági és költségvetési problémáját helyrehozni. Miközben a gyógyszerek ára növekszik, csökken a táppénz összege. Egyetért-e azzal, hogy a megszorítások terheit a betegekkel fizetessék meg?
Igen
Nem
 
10. A kormány három hónapra csökkenti a munkanélküli ellátás időtartamát, több mint 100 milliárd forintot meg akar spórolni a rokkantnyugdíjasokon és elveszik a tűzoltók, rendőrök, katonák és a büntetés-végrehajtásban dolgozók nyugdíjkedvezményét. Egyetért e azzal, hogy a kormány ezeket az embereket tartja a felelősnek ezért a súlyos gazdasági helyzetért, és nekik kell viselniük a megszorítások terheit?
Igen
Nem